JESHUA MARSHALL – THE FLOOD

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Toen hij amper 9 jaar was kreeg hij zijn eerste akoestische gitaar van zijn ouders en als 16 jarige vormde de uit Canada geïmporteerde Amerikaanse muzikant Jeshua Marshall uit Bend, Oregon met zijn oudere broer Jamin de luide gitaarmuziek spelende punkformatie ‘Larry And His Flask’. Maar die keuze voor de rauwe punksound veranderde bij Jeshua al snel meer in de richting van folk en rock. Zijn moeder was van Canadese origine en bracht zo de muziek van de Canadese folkscène in zijn leven dat al heel vroeg goed gevuld was met de swingende muziek afkomstig van de rock’n’roll-platen van zijn Amerikaanse vader.

In 2019 kwam een einde aan het voortbestaan van ‘Larry And His Flask’ en dat was het sein voor Jeshua Marshall om aan een solocarrière te beginnen, het volgende muzikale hoofdstuk in zijn leven. Zijn debuutplaat “Shoot The Moon” verscheen in september 2021 toen de coronapandemie op zijn hoogtepunt was gekomen. Het album liet een heel andere zijde van hem zien als singer-songwriter van verhalende liedjes maar door de pandemie kon hij ze nauwelijk promoten tijdens live optredens.

Hopelijk zal dat beter vergaan met zijn tweede soloalbum “The Flood” dat we hier wat nader willen toelichten. Hoewel Jeshua Marshall een multi-instrumentalist is heeft hij zich in de studio voor de opname van deze plaat toch laten bijstaan door vijf andere muzikanten: Davey Hemm op basgitaar, Miguel Mendoza op trompet, Seth Acquarolo op gitaar en piano, Wendi Wampler op klarinet en Todd Rosenberg op drums en als backing vocalist, opnameleider en co-producer. Enkel op het als duet gepresenteerde Engels-Spaanse reggae-nummer “Agua Es Vida” zorgt Yanin Saavedra voor de tweede helft van het vocale werk.

De twee eerste tracks van dit tien nummers tellende album hebben we aan dit verhaal toegevoegd op video: eerst krijgt u de op een ‘Madness’-achtige ska-melodie gespeelde titeltrack “The Flood” en daarna de albumopener “Water”, de eerste single en de enige door funky ritmes bepaalde coverversie van het origineel getitelde nummer “Knights Ferry California” van Willy Tea Taylor. U kunt in deze nummers de passie en de vastberadenheid van Jeshua Marshall horen en voelen, maar dat is evenzo het geval in enkele andere nummers uit deze plaat.

Het gepast genoemde liedje “Swing” is eveneens zo’n opvallende track met zijn reggae-ritme en zijn input van enkele blaasinstrumenten. Andere opvallende tracks zijn de vrolijk klinkende dynamische uptemponummers “Unbound” en “Closed Doors”, het mysterieuze liedje “In A Dream”, het sprankelend frisse “Ride” en “Best Friend” en de lekker sensueel klinkende albumafsluiter “Wave”. Het beste nieuws hebben we voor het einde van deze recensie gehouden: u kunt deze artiest in januari 2024 namelijk live aan het werk gaan bewonderen tijdens één optreden in Nederland en vier shows in België.

(valsam)